Sommertogt med Delfinen 2014

Ferieturen var denne sommer planlagt til Isefjorden og Roskilde Fjord, men vi nåede også en smuttur til den svenske ø Ven. Turen varede fra den 27. juli til den 9. august, i alt 12 dage.

 

Sjællands Odde
Søndag den 27/7 sejlede vi fra Egå Marina mod Odden. Vejret var fint med en temperatur på omkring 25 grader, næsten ingen vind og bølger. Vi kom til Odden Havn, hvor det sydede med sommerstemning. Indkøbsmulighederne for dagligdagsvarer var begrænsede, dog var der en god fiskebutik og enkelte handlende med friske grøntsager og frugter på havnen.

Odden - havnebyen

 

Om aftenen blev det til en gåtur til et røgeri tegnet af Arne Jacobsen i 1943. Røgeriet ligger ca. 1 km fra havnen og er meget smukt beliggende højt på en skrænt med udsigt over Kattegat. Vær dog opmærksom på, at der er begrænset åbningstid.

Om aftenen deltog vi i en halv times foredrag af den lokale præst.  Foredraget foregik på en høj lige bag havnen og var en del af flere sommerarrangementer i Odsherred. Præsten fortalte livligt om søslaget ud for Sjællands Odde i 1808, hvor den dansk-norske og engelske flåde kæmpede. En del af de faldne søfolk ligger begravet på Odden Kirkegård, hvor der også er oprettet en mindeplade.

 

Rørvig
Den 28/7 kom vi til Rørvig, som ligger smukt med udsigt over Isefjorden. Man skal komme tidligt til Rørvig, da den er populær og hurtigt bliver fyldt. Der var mange mennesker, også om aftenen og godt salg i de mange isboder. Fiskebutikken på havnen kan anbefales. Vi var heldige at finde en plads tæt på indsejlingen til et mindre bassin, hvor vi lige passede ind.

Rørvig

 

Holbæk
Tirsdag den 29/7 sejlede vi imod Holbæk. På vej dertil kastede vi anker nedenfor Malergården i Odsherred, hvor maleren Sigurd Swane havde atelier og boede med sin familie. Han opførte Malergården i 1934 og sønnen Henrik Svane boede der til sin død i 2011. Vi har tidligere besøgt Malergården, som fortæller en spændende historie om familien og kunsten.

Malernes hus

Med Orø-færgen i hælene mod Holbæk

 

I Holbæk findes bådpladser flere steder, nemlig i den nyere lystbådehavn, som ligger nogle km fra selve byen, Holbæk Gl. Havn samt "Holbæk Bådelaug", som vi valgte på grund af den korte afstand til byen. Umiddelbart virkede havnen uden liv, men det viste sig ikke at holde stik. Vi fik hurtigt kendskab til det lokale liv på stedet samt kajaktræning for begyndere om aftenen. Så der var "havnekino" for alle pengene. Selv om havnen er lille, så er toilet- og badeforhold ok.

Holbæk Bådelaug

 

På dag nr. 2 besøgte vi Andelslandsbyen Nyvang, som er et levende kulturhistorisk museum fra perioden 1870 - 1950, hvor andelsbevægelsen var på sit højeste. Der er 25 huse og butikker samt en kirke. Stedet drives hovedsageligt af frivillige, som har en håndværksmæssig baggrund inden for de enkelte fag.

Andelslandsbyen

 

Købmandens kælder

 

Bl.a. var vi på et husmandssted, hvor vi smagte Rich's kaffe, så en udstilling og fortælling om telefoner fra KTAS fra årene 1881 til 1950 samt en udstilling om effekter fra postvæsenet. Frokosten indtog vi på Cafe Madam Blå til rimelig pris, kaffe på konditoriet, som lavede kager efter gamle opskrifter.

Andelslandsbyen ligger ca. 4 km fra havnen. På grund af de lidt dårlige busforbindelser tog vi en taxi til Nyvang, pris omkring 100 kr. Bussen tog vi tilbage til havnen. Hunde er velkomne i Nyvang, bare de er i snor.

 

Orø
Torsdag den 31/7 sejlede vi til Orø. Vi lejede cykler ved  "Orøkontoret", som også fungerer som turistbureau. Cyklerne var velholdte og kostede 60 kr pr. dag.

Vi aflagde besøg i kirken, som er fra årene 11 – 1200, og der ses seværdigheder fra omkring middelalderen. Ved siden af kirken ligger Orø Museum, som er et tidligere fattighus. Orø Museum har en større samling (fotos og genstande) om hverdagslivet i gamle tider. Blandt andet ses velbevarede fotos fra havnelivet. En ældre Orøboer fortalte levende og engageret om øens historie, som hun selv har været en stor del af.

Orø Museum

 

Orø havn

 

Spisning var der flere muligheder for, f.eks. Orø Kro midt i byen, Marliese's Gårdcafe samt Spisestedet Orø i Næsby, som vi valgte. Her er mad til rimelig pris, man skal dog ikke forvente særlig stor service af personalet, og der skiltes med "selvafrydning".

Farvandsovervågningen ved Frederikssund

 

Herslev
Fredag den 1/8 kom vi til Herslev blandt andet på grund af det lokale bryghus, som ligger et par km fra havnen. Lidt en skuffende oplevelse, da der ikke var mulighed for smagsprøver, men udelukkende køb af øl. Vi fik dog på forespørgsel en kort præsentation af øltyperne, hvoraf de fleste er økologiske. Vi gik derfra med hvede, hyben og aspargesøl.

 

Roskilde
Lørdag den 2/8 blev det så Roskilde, hvor vi var i to dage. Vi fik plads i inderhavnen og lige i nærheden af turfærgen.

Planen var først at besøge Roskilde Domkirke, men den lukkede før tid, hvilket vi dog blev gjort opmærksom på i billetsalget. Så besøget gik i stedet til Vikingeskibsmuseet, hvor der udstilles 5 vikingeskibe, som blev udgravet i 1962 i Roskilde Fjord ud for landsbyen Skuldelev. Der var gratis rundvisning til en begrænset del af samlingen.

Nutidens vikinger på rundtur i Roskilde havn

 

Roskilde Domkirke var en stor oplevelse, både bygningsmæssig og historisk. Aktuelt finder en udgravning sted i et af kapellerne, Sankt Birgittes Kapel, hvor Dronning Margrethe og Prinsgemalen skal ligge efter deres død. Der udstilles en model af den glassarkofag, som kunstneren Bjørn Nørgaard fortsat arbejder på, og som skal være en del af graven.

Roskilde Domkirke

 

Hundested
Mandag den 4/8 gik turen til Hundested Havn. Ved indsejlingen fik vi en voldsom vippetur på grund af gammel sø fra dagen før, hvor det blæste fra nord. Heldigvis undgik vi, at færgen sejlede ud samtidigt.

Kabelfærgen - man er da ikke i tvivl om dens farlighed

 

Havnen er meget hyggelig og med forskellige udstillinger. Der er desuden et bryggeri, som vi dog ikke besøgte. Toiletter og bad forefindes to steder på havnen.

Aftenstemning i Hundested

 

I gåafstand fra havnen ligger polarforsker Knud Rasmussens Hus. Det ligger smukt på en skrænt med udsigt over Kattegat. Huset blev bygget under 1. Verdenskrig og stod færdigt i 1917. Knud Rasmussen boede der sammen med sin familie indtil sin død 54 år gammel i 1933. Hustruen boede der til 1939, hvorefter der blev lavet museum og mindestue. Huset er bygget i engelsk "cottage style". I år 2011 blev huset udsat for en en brand, men er atter istandsat.

 

Helsingør
Tirsdag den 5/8 sejlede vi til Helsingør Havn. Sejladsen var slem for May-Britt, da vandet (også her) var en udfordring på grund af bølgegang.

Danmarks nye søfartsmuseum i Helsingør ligger omkring en gammel tørdok. Museet rummer alt fra søfartens historie, og byggeriet er en oplevelse i sig selv.
Jan gjorde sig fra starten "lidt upopulær" hos den unge pige, som åbnede stedet. Han kommenterede nemlig, at hun byttede om på styr- og bagbordsflag ved indgangen! Fejlen blev ikke rettet.

Ven
Onsdag den 6/8 rettedes kursen mod havnen Kyrkbackan på Ven, hvor vi var omkring kl. 10. Vi fik en pæleplads, men var forberedte på at kaste anker, såfremt pælepladserne var optagede. Vi var dog heldige at finde et hul, der lige passede til Delfinen.

Udsigten fra kirken - Ven

 

Dagens besøg blev på den verdenskendte astronom og videnskabsmand Tycho Brahes Planetarium, hvor han også boede. Her findes to observatorier, hvoraf det ene er underjordisk. Tycho Brahe udviklede instrumenter og gennemførte omfattende observationer, som han også publicerede. Musseet er indrettet i en tidligere kirke.

Hjemturen blev fremskyndet, da der blev varslet dårligt sejlvejr i weekenden. Vi tog derfor fra Kyrkbackan fredag den 9. august kl. 8.30 og kom til Egå kl. 17.45.
Vi havde dog holdt en times pause i Odden, hvor vi spiste frokost og slappede af. Jan så en udstilling på havnen om "Tun-fiskeri i gamle dage".

Frokostpause i Odden

 

Vi har haft en dejlig tur med masser af oplevelser både kulturelt, historisk og ikke mindst sejlmæssigt.

May-Britt Mikkelsen